Premium Gråstarrsoperation2022-11-18T11:12:15+01:00

Befria dig från grå starr och läsglasögon med gråstarrsoperation i Stockholm

Om du är 60-plus, så kan Livsstil Gråstarrsoperation ge dig frihet från glasögon

Befria dig från grå starr och läsglasögon med gråstarrsoperation i Stockholm

Om du är 60-plus, så kan Livsstil Gråstarrsoperation ge dig frihet från glasögon

Hur förstklassig gråstarrsoperation kan förändra ditt liv

Upptäck hur revolutionerande, tekniskt avancerade linser kan ge dig visuell frihet på ett ögonblick
 • Grå starr är likt grön starr en ögonsjukdom som främst drabbar äldre människor. Varför den drabbar äldre människor är inte helt fastställt men ärftliga faktorer och kroppens åldrande har absolut ett samband med sjukdomen.
 • Du är över 56 år gammal.
 • Du får suddig och dimmig syn. Du kan få allt svårare att se på natten och färgerna ser svagare ut. Du kan se sämre när du sysslar med hobbyverksamhet och/eller inte känner igen ansikten på gatan. Du har svårt att läsa tidningen och/eller läsa texten på TV. Om detta beskriver dig kan du ha grå starr.
 • Vi kan hjälpa dig att se klart igen – och ofta kan vi samtidigt avhjälpa ditt behov av glasögon eller kontaktlinser.
 • Gråstarr är grumlingar som uppstår i ögats lins med åldern. Katarakt är den medicinska fackspråkliga termen för gråstarr.
 • Vid en gråstarroperation går man in i ögat med instrument genom små snitt på ca 2 mm och avlägsnar linskärnan vid hjälp av ultraljud. Man låter själva linskapseln stanna kvar i ögat. Sedan implanterar man en konstgjord lins som får vila i den påse som utgör linskapseln.

Vid gråstarrkirurgi hos oss kan du välja att implantera linser med en utökat funktion för att bli mer eller mindre glasögon oberoende. Med linser som financieras av regionen (landstinget) kommer du fortsatt vara glasögon beroende.

Vid en gråstarroperation med linser med utökat funktion finns de samma risker som vi en vanlig gråstarr operation. Komplikationer under operationen är sällsynta. Dock är en gråstarrsoperation ett kirurgiskt ingrepp och det kan inträffa komplikationer som att det går hål på en kapsel, blödningar, inflammation, infektion, svullnad i någon vävnad och näthinneavlossning. De flesta av dessa komplikationer är sällsynta och kan behandlas.

Vid implantation av trifokala linser kan man i de första 3-4 månader uppleva mörkerseende symptom som halos omkring ljuskällor, bländning fenomen och blinkande ljus. Dessa symtom avtar ganska snabbt de första 3-4 månader och därefter sakta från 4 månader till 12 månader efter operationen eftersom hjärnan vänjer sig och “plockar” bort dessa synfenomen. De flesta upplever inte dessa mörkerseende symtom som något problem, särskilt inte efter 12 månader.

De flesta EDOF linser ger få eller ingen mörkerseende symptom.

Det finns flera linser att välja på i vårt sortiment för implantation i ditt ögat efter att vi avlägsnat grumlingarna i din egna lins. Beroende på dina behov och hur dina ögon ser ut, t.ex. vilket synfel du har, om du har andra ögonsjukdomar etc, kommer vi tillsammans diskutera oss fram till vilken lins som är mest lämplig för dig.

Lins alternativ:

Trifokala linser: Med dessa linser behandlas alla synfel: Astigmatism, närsynthet, översynthet och ålderssynthet. Målsättningen är att bli så glasögonfri som möjligt.Detta linsval kräver att man förutom gråstarr har helt friska ögon.

EDOF linser: EDOFär akronym för extended depth of focus vilket betyder ökat fokusdjup på svenska. Dessa linser är det närmsta man kommer den naturliga dynamiska ackommodation man har i ungdomen, där man steglöst flyttar blicken och ser allt klart på alla avstånd, även på nära håll.

Vi erbjuder ett sortiment av olika EDOF linser. Beroende på dina behov och på flera faktorer vid ditt öga väljer vi tillsammans den mest lämpliga linsen för dig. Med EDOF är målsättningen att se utan glasögon på långt håll och på mellanavstånd (ca 40-60 cm). Detta innebär att man som oftast klarar sig utan glasögon i vardagen, även på närmare håll. När man verkligen ska hålla på med närarbete över en viss tid kommer man behöva läsglasögon med styrka ca +1 dioptrier. Detta linsval kräver inte helt friska ögon, så som vid valet av trifokala linser.

Innan operation:
 • Förundersökning
 • Fyll i blanketten du fick i posten med kallelsen. Ta gärna med kopia av din medicinlista eller skriv in medicinerna i angivit område på blanketten.Fyll i blanketten du fick i posten med kallelsen. Kom i håg att ta med blanketten till förundersökningen på ögonkliniken.
 • Innan du planeras in för gråstarroperation, måste en ögonläkare ha fastställt diagnosen gråstarr och funnit indikation för operation.
 • Därefter måste flera mätningar utföras av ögonen, så att man vet vilken styrka man skall ha på linsen man implanterar i just ditt öga.
Förberedelser i hemmet innan operationsdagen:
 • Duscha hela kroppen och håret dagen innan operationen.
Patientflöde på operationsdagen:
 • Du välkommas av våra trevliga medarbetare i receptionen på Ocavis ögonklinik.
 • Efter att du registrerat dig i receptionen, anvisas du till sittplats i väntrummet utanför operationsavdelningen.
 • En sköterska kommer där att droppa det ögat som skall opereras med ögondroppar, så att pupillen vidgas, vilket är nödvändigt för att operationen skall kunna genomföras. Vid behov får du lugnande medicin.
 • Du får hänga ifrån dig kläder och låsa in värdesaker i låsbart skåp. Det finns ett omklädningsrum där du får ta på dig en besöksrock för operation.
 • När allt är klart, hämtas du av kirurgen och följas in i operationsrummet.
 • Du får hjälp till att sätta dig ned på operationsbordet, varefter ryggstödet på operationsbordet sakta och behagligt sänkas, så att du i eget tempo kan falla till ro innan du ligger på ryggen med huvudet bakåt mot huvudstödet.
 • Operationsköterskan rengör och desinficerar området i huden omkring ögat. Du får bedövningsdroppar i ögat. Därefter läggs ett operationslakan med en öppning för ögat över dig. Det kommer finnas god plats för andning från näsa och mun. Operationen börjar och tar ungefär 15 minuter.
Efter gråstarr operationen:
 • Du får innan gråstarroperation recept på föreskrivna ögondroppar, som du ska droppa i det opererade ögat. Hämta gärna ut dina ögondroppar innan operationen. Du får en tid för kontroll hos oss efter 1-3 veckor.

Förutom att din syn blir klar igen efter avlägsnandet av grumlingar i din naturliga lins, så kommer du kunna njuta av att vara mera oberoende av glasögon om du valde en lins med utökat funktion- premium linser.

Upptäck om du kan bli fri från glasögon och kontaktlinser efter gråstarrsoperation

Det bästa sättet att ta reda på om en förstklassig gråstarrsoperation är rätt för dig är att göra en kostnadsfri bedömning. Vi undersöker dina ögon och får ett tydligt svar från våra experter på din lämplighet och val kring laser synkorrigering

Åtgärda din grå starr och läs igen utan glasögon med 3 enkla steg

Behandlingsalternativen för grå starr kan vara förvirrande. Vi har gjort resan så enkel som möjligt

TA KONTAKT

Det första steget är att få ett tydligt svar på vilka behandlingsalternativ för linser och grå starr (som möjligheten att återställa din lässyn) som passar dig bäst. Ring vårt vänliga team på 073-971 60 84 eller använd vår enkla online-kalender för att boka en kostnadsfri bedömning.

VI TRÄFFAS

Vid din bedömning kommer vi att svara på dina frågor och ge dig en tydlig och ärlig rekommendation utifrån dina kliniska behov och livsstil. Du kommer att lämna med en tydlig förståelse över det bästa behandlingsalternativet för grå starr för dina unika ögon.

ÅTERTA DIN FRIHET

Efter behandlingen berättar tusentals människor över hela landet hur glada de är över den återställda klarheten i deras syn. De som också väljer alternativet att återställa sin lässyn, berättar hur unga de känner sig nu när de kan läsa utan glasögon igen. De flesta säger att de önskar att de hade gjort detta år tidigare!

Vi svarar på dina frågor om Linsbyte i Stockholm

Få en snabb överblick över allt du behöver veta om att återställa din syn

Anknytningar och medlemskap

Vi är stolta över att vara medlemmar i följande organisationer

Vad våra patienter säger…

Vi har hjälpt tusentals glada svenskar att få frihet med linsbyte

“Jag önskade att bli av med både glasögon och kontaktlinser därför att det kändes jobbigt och tröttande att behöva ta av och på glasögonen under hela dagen samt att byta mellan kontaktlinser och glasögon. Linsbytes operationen var en gåva till mig själv i samband med min pensionering. Nu efter linsbytes operationen känner jag mig extremt lycklig och resultatet blev bättre än förväntat. Det känns som ett mirakel! Jag ser nu bra på alla avstånd utan glasögon och jag hade inte trott att det kunde blir så här bra.”

P De Gourville

“ Jag valde att utföra linsbytet vid Ocavis Ögonklinik därför att jag tycker att de har ett hade ett mycket trevligt och professionellt bemötande som inger förtroende. Nu efter operationen känns det otroligt bra och jag är väldigt glad för att jag äntligen beslutade att utföra linsbytet efter att ha funderat i flera år. Nu har kontrastseendet förbättrats och jag ser färger mycket klarare jämfört med innan operationen. Jag blir imponerat varje gång jag är ute och går över hur mycket klarare jag ser omgivningen utan glasögon. Det är otroligt skönt att slippa att tänka på att ha med sig glasögonen hela tiden, speciellt med tanke på att jag tidigare alltid brukade förlägga de. Jag är mycket nöjd och glad över att jag valde att utföra min linsbytesoperation på Ocavis Ögonklinik.”

Owe Ödbrink

“Jag hade höga styrkor på mina glasögon innan operationen. Glasögonen var jättedyra och det var jobbigt att se sämre på alla håll då jag även hade gråstarr. Jag var rädd och ängslig inför min operation med implantation av trifokala linser av och jag valde Ocavis för min operation då alla på kliniken är jättesnälla och man märker att de är skickliga och proffsiga. Efter operationen hade jag en konstig känsla och det pirrade i hela kroppen på ett positivt sätt. Jag har haft glasögon i nästan 40 år och det känns otroligt att gå omkring att se så här klart utan glasögon på alla avstånd. Nu ser jag allt mycket klarare och det är fascinerande att titta på människor och den omgivande miljön nu när detaljer framkommer mycket klarare och jag inte behöver vara beroende av glasögon.”

R Thorrgren

“Innan linsbytesoperationen på Ocavis kände jag mig mycket begränsat på grund av problem med att se på nära håll vid läsning utan glasögon. Jag läser mycket och det är viktigt för mig att kunna se att läsa både på Ipad och Iphone. I mitt arbete som sjuksköterska delar jag ut mycket läkemedel och det är viktigt att kunna se bra. Redan samma dag efter operationen märkte jag att jag såg bättre utan glasögon på alla avstånd och det kändes oerhört tillfredsställande och roligt. Det känns nu väldigt skönt att slippa att hela tiden komma ihåg att ta med sig sin glasögon i vardagen för att kunna läsa. Hela upplevelsen på Ocavis var väldigt smidig och bra.”

S Kallisjärvi
Vi har ersatt bilderna av riktiga patienter som lämnat dessa vittnesmål för att skydda deras integritet.

Här finns resurser på nätet med mer information om gråstarrsoperation

De här tillförlitliga källorna ger dig mer kunskap om gråstarrsoperation. Länkarna leder bort från vår webbplats.

Hej! Jag heter Margrethe Rönbeck och jag är läkare, ögonspecialist och medicine doktor

Min vision är att ge patienterna en varm och personligt anpassad vägledning på deras synkorrigeringsresa, från start till mål. Jag erbjuder en individuellt anpassad tjänst för behandling av patienter med höga krav som har ålderssynthet och gråstarr och vill ha bästa möjliga behandling med den senaste tekniken

Till toppen